Guldpris

Guldpris lätthet för andra dagen

Kategori: Allmänt

Guld lättade för andra dagen i rad på torsdagen, men fortfarande inställd för den största veckovisa vinst i sex veckor, tack vare tullen återuppstår i euroområdet skuldkrisen har tagit på investerarnas riskaptit.
Den här veckan har sett spansk bond avkastningen steg till nästan 6 procent, en nivå som uppfattas som ohållbara för Madrid att betala sin skuld, efter att regeringen presenterade fler åtstramningar och chefen för centralbanken varnade landets affärsbanker skulle behöva mer kapital om ekonomin försämras ytterligare.

Aktier har sjunkit till tre månaders bottenrekord, medan innehav av guld i börshandlade fonder, ses ofta som ett mått på långsiktiga investeringar aptit på ädelmetaller, som hölls i närheten av rekordnivåer cirka 70,3 miljoner uns.

Spot guld minskade 0,3 procent på dagen på $ 1,652.94 ett uns av 1345 GMT, faller för en andra dag men redo för en vecka vinst på nästan 1,1 procent.
"Det är en marknad som är mer eller mindre som fästs i dollar till den $ 1.650 nivån för ett tag. Nästa drag, misstänker jag, kommer att bli högre, men marknaden är ganska känslig för rubriker just nu," Credit Suisse analytiker Tom Kendall sa.

"Volymerna är mycket tunna, i stort sett och nyckeln verkligen härifrån är något att ge guld en driva upp genom $ 1675/1680 och över där, skulle du börja se lite mer aktivitet," sade han.

Euron och tillväxt-bundna valutor såsom den australiska dollarn stärktes på torsdagen, tjäna lite respit från oron den globala ekonomin, men med vinster som gisslan risken för ett hopp i lånekostnader på en italiensk band auktion.

Italienska treåriga lånekostnader steg mer än en hel procentenhet på auktionen, förstärkt av nya farhågor om en svagare euroområdet stater och Italien underbett sitt maximala planerade belopp om 3 miljarder euro för obligationen.