Guldpris

Möjlig manipulation av guldmarknaden undersöks

Kategori: Allmänt

Den amerikanska tillsynsmyndigheten misstänker att guldpris har manipulerat på London Metal Market, världens ledande handelsplats för ädelmetall. Detta rapporterar Wall Street Journal torsdag, enligt källor med insyn i ärendet.

Fokus ligger på London Gold Fixing, den största guldmarknaden i världen. Där två gånger per dag per ounce (ca 31 g) av den ädla metallen nedåt. Det var först definieras i 1919 och är fortfarande i dag med bara fem banker.

Dessa avtal har en direkt inverkan på priset på smycken marknaden som skall betalas, utan även på inkomster gruvbolag och raffinaderier. Dessutom kopplade ett stort antal finansiella produkter till detta pris.

Den amerikanska tillsynsmyndigheten Commodity Futures Trading kommissionen (CFTC) är nu i huvudsak undersöka beslutsprocessen är öppen, som en utlöpare av Libor skandalen. Tidigt förra året, trots allt, att tända ett antal större banker, den ränta som de hanterar själva var manipulerade.

En formell utredning eventuellt manipulation av guldpris har ännu inte börjat, sade en källa från den amerikanska affärstidningen.