Guldpris

Bernanke besvikelse kunde se guldpris rätta

Kategori: Allmänt

Guldpriser doppade under $ 1665 ett uns under onsdag förmiddag London handel strax under där de började veckan, medan börserna också kantad lägre, med marknader fokuserade på kommande möten centralbankerna i USA och Europa.

Silver sjönk till $ 30,76 per uns - i linje med förra veckans stängning - som andra industriella råvaror också kryssat lägre, efter nyheten om att järnmalm priser i Kina hade sjunkit till 13: e dagen i rad.

På valutamarknaderna höll euron sin mark ovanför $ 1,25 i morse, med två dagar kvar innan Federal Reserves ordförande Ben Bernanke håller tal på penningpolitiken vid den årliga Jackson Hole konferens centralbankschefer.

Ett antal analytiker har redan förutspått att Fed kommer att annonsera ytterligare penningpolitiska lättnader vid mötet i fjorton dagar.

Men "Jackson Hole konferensen är inte ett forum för Bernanke att göra någon starkt engagemang för lättnader," räknar Marc Ground, råvaror strateg på Standard Bank.

"[Men] det kommer inte att hindra marknaden från att försöka" läsa mellan raderna "-. Lämnar utrymme för allsköns tolkningar och svar pris"

"När det gäller ytterligare lättnader har ingenting beslutat" Federal Reserve Bank of Dallas ordförande Richard Fisher, en icke-röstande medlem av Federal Open Market Committee, sade tisdag.

"Ingenting är förutbestämt."

"Guldpriset kan korrigera, eventuellt abrupt och brant bör Bernankes tal igen antydan distansera Fed från ytterligare penningpolitiska lättnader", säger James Steel, chef råvaror analytiker på HSBC.

"Vi ser på kort sikt risker för en vändning om Jackson Hole inte levererar vad marknaden hoppats på," instämmer Nick Trevethan, senior metaller strateg på ANZ.

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi har annullerats sin planerade Jackson Hole utseende, med hänvisning till en hög arbetsbelastning. ECB-rådet håller sitt månatliga sammanträde nästa vecka, där det förväntas att översiktsplanerna för att stabilisera euron, vilket kan inbegripa ingrepp i marknaderna för statspapper.

I en intervju som publicerades av Der Spiegel på söndagen varnade tyska Bundesbank ordförande Jens Weidmann att "centralbanksfinansiering kan bli beroendeframkallande som en drog".

"Rollen ECB verkar redo att ta på kommer överbelasta centralbanken", tillade Jürgen Stark, tidigare ECB chefsekonom som avgick förra året, i en debattartikel publicerad i tidningen Handelsblatt tisdag.

"[Det] gör sin självständighet kan ytterligare urholkas av politik ... och slutligen kommer centralbanken inte längre kan fullgöra sin huvuduppgift att leverera prisstabilitet Det finns risk för högre inflation -. Inte i dag, inte morgon, men på medellång och lång sikt. "

"Det bör förstås," räknare Draghi i ett stycke publicerades i Die Zeit idag, "att uppfylla vårt uppdrag ibland kräver av oss att gå längre än vanliga penningpolitiska verktyg ... detta kan ibland kräver exceptionella åtgärder."

På andra håll i Europa har Katalonien blivit den tredje spanska regionen att be Madrid för en räddningsaktion, säger att det kommer att be för € 5 miljarder.

Tidigare i veckan rapporterades det att den nationella regeringen har gått med på att de regionala utgiftsplaner som skulle se dem överstiger överenskomna budgetunderskott med upp till 10%, enligt Financial Times. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy insisterade dock tisdagen att hans regering inte förhandlar om ett räddningspaket.

Spanska banker såg den privata sektorn insättningar faller rekordsnabbt i juli, enligt Spaniens centralbank Siffrorna igår.

Här i Storbritannien, ska Storbritanniens rikaste människor betala en nödsituation skatt för att undvika ett sammanbrott i den sociala sammanhållningen, enligt vice premiärminister Nick Clegg, som leder junior koalitionsregering partner de liberala demokraterna.

"Om vi ​​ska be folk för mer uppoffringar under en längre tid ... då vi måste bara se till att folk ser det görs så rättvist och så progressivt som möjligt," Clegg säger i en intervju med Guardian onsdag.

Volymen av guldtackor höll att backa aktier i SPDR Gold Trust (GLD), världens största guld ETF, steg till den högsta nivån sedan mars igår, slår 1289,5 ton.