Guldpris

Guld buggar satsa på QE3 att rida till undsättning

Kategori: Allmänt

Nästan alla av årets vinster har utplånats, med guldpriset nu bara 1st över sitt slut-2011 nivå. Guld buggar satsar på QE3 ytterligare en runda av kvantitativa lättnader från Federal Reserve, för att få priset flytta igen. Men som året fortskrider är det någonstans i sikte.

Ett återupptagande av köp av tillgångar programmet kommer sannolikt att bryta dollarns senaste Bull Run. Dollarn index, som spårar dollarn mot en korg av valutor har stigit nästan 20pc sedan april, som euroområdet skuld rädsla uppmanas handlare och investerare att sky risk.

Den sista omgången av QE avslutades i juni 2011, med QE1 och QE2 öka guldpriset med ca 70pc mellan december 2008 och juni 2011 som Federal Reserve höll upplåningskostnader på en rekordlåg nivå och köpte $ 2300000000000 av skulden.

Var dock Ben Bernake, Federal Reserve ordförande, mycket tystlåten förra veckan vid amerikanska senatens bankkommittén hörsel och marknader var non klokare när han talat färdigt.

"Ingen antydan till QE3 ännu" Paul Ashworth, en ekonom på Capital Economics, sade. "Men Bernanke kan bara spelar för tid." Som en följd av nedslagen vittnesmål från herr Bernanke, avslutade guldpriset förra veckan ner 0.2pc.

Många analytiker väntat nu ytterligare kvantitativa lättnader kommer att tillkännages vid det årliga mötet för Fed tjänstemän vid Jackson Hole i Wyoming nästa månad. Dock guldmarknaden inte visar några tecken på prissättning detta, med det pris som range-bundet mellan $ 1527 och $ 1655 sedan maj och visar inga tecken på en utbrytning antingen högre eller lägre.

"Vi förväntar oss att den dyrbara metallerna komplexet är sannolikt att förbli range-bundet under den kommande månaden eller så meningsfullt penningpolitiska åtgärder kommer sannolikt att vara frånvarande. Trots mot slutet av kvartalet räknar vi med att guld kan leda en rörelse högre eftersom investerare räknar med intervention och amerikanska dollar återupptas svaghet, "Deutsche Bank analytikern Michael Lewis noteras efter Mr Bernankes vittnesmål.

Förra veckan utfärdade World Gold Council (EGC) sin rapport om guldpriset prestanda i det andra kvartalet där det konstateras att guld sjönk i de flesta valutor med undantag för euron, schweiziska francen och Indiska rupee.

"En betydande nedgång i energi och vissa jordbruksprodukter under perioden har lättat inflationstryck i många delar av världen och sätta press nedåt på priset på guld," den WGC sagt.

Föga förvånande är det WGC hausse om utsikterna för ädelmetaller.

"Flygningen till US dollarn som en säker tillflyktsort under första halvåret 2012 kunde vändas, förklarade det. "Den amerikanska skulden taket debatt i Q3 och federala val i november, följt av behovet av att konfrontera en $ 1300000000000 budgetunderskottet kommer att visa en utmaning att den amerikanska dollarn. Med de flesta valutor under tryck i en eller annan form, är guld kommer sannolikt att ge en säkring mekanism för investerare. "

Faktum är att det fanns någon hausse nyheter för guld hamstrare mot slutet av förra veckan.

Priset fick en knuff framåt efter Rysslands centralbank höjde sina innehav av den ädla metallen med 6,2 ton till 836,3 ton i juni. Det finns ett fortsatt trend centralbanker ökar innehav.

Dessutom är Kina förbereder sig för att införa landets första interbank-system guld handel, ett drag som kan möjliggöra inhemska banker att behandla den värdefulla metallen som en mer likvid tillgång och öka sina innehav.

Svaga amerikanska uppgifter flytande med hjälp också hopp om att ytterligare insatser, med en indikator att den senaste tidens avmattning i USA kvarstår. Tredje kvartalet fabriken aktivitet i Mid-Atlantic regionen minskade i juli för tredje raka månaden. Dessutom gjorde Beige Book, som ger anekdotiska bevis för tillståndet i den amerikanska ekonomin dyster läsning.